Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Lav FODMAP

Oppskrifter

Her har vi samlet noen oppskrifter relevant for lavFODMAP.

En gruppe brød med smør

Her finner du utskriftsvennlig versjon av oppskriftene (PDF)

Forslag til 4 dagers meny

Bakst

2 dl havremel eller glutenfritt mel/melblanding
2 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
2 ss fiberhusk
1 ts salt
Ca. 5 dl vann

Slik gjør du:

1. Sett stekeovnen på 160 grader varmluft.
2. Bland sammen ingrediensene. La røren svelle i ca 10 min.
3. Ta fram to stekebrett som du kler med bakepapir. Del deigen i to og smør den jevnt utover med en slikkepott og skjær opp knekkebrødruter med et pizzahjul  f.eks. 4 x 4).
4. Sett begge brettene inn i ovnen og la dem steke i ca 60 minutter.
5. Pass på underveis. Knekkebrødene skal være helt tørket og smaker best dersom de er lett brune.
6. La knekkebrødene bli kalde på en rist og oppbevar de i en tett boks.

Tips: For mindre grove knekkebrød kan du øke mengden mel og redusere mengden frø. Blir deigen for hard å jobbe med, tilsett litt mer vann. Den skal ha en grøtete konsistens.

300 g cottage cheese eller 1 boks laktosefri kesam

150 g havregryn

2 egg

En klype salt

1 ts bakepulver

Slik gjør du:

1. Bland ingrediensene med en stavmikser til røra er jevn.
2. Deigen settes på bakepapir med skje (8-10 stk.)
3. Stek midt i ovnen på ca 200 grader (varmluft) i ca 10-12 minutter, - til de er gyllen på toppen. 

Nytes med pålegg etter eget ønske.

Vafler og pannekaker

½ - 1 banan
1-2 stk egg
½- 1 dl havregryn/havremel

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene i en liten bolle og most med en stavmikser i noen sekunder.
2. Fordel røren på 3-4 mellomstore pannekaker/ lapper i en stekepanne og stek på middels varme i ca 1 min hver side.

Spises alene eller med pålegg som for eksempel cottage cheese og blåbærsyltetøy.

2 egg
40 g. havremel / havregryn
60 g. glutenfri, lys blanding
1/2 ts. bakepulver
ca. 1,5 dl. laktoseredusert/ laktosefri melk
2 ss. olje/smør

Slik gjør du:

1. Pisk alt sammen og la røren stå i minst 15 min.
2. Om røren er veldig tykk kan du spe med litt melk.
3. Stek vaflene.

Tips: Kan brukes som alternativ til brødskive og spises med pålegg etter eget ønske. Alternativt med laktosefri rømme og syltetøy eller smør og sukker.

Røren kan også lages kvelden før. Vaflene blir bare bedre om røren får stå å svelle, og det går raskere om morgenen.

Frokostalternativer

1 dl havregryn

1 ts linfrø

2-2,5 dl laktosefri melk


Slik gjør du: 

1. Bland havregryn og melk i en kjele og kok opp. La det småkoke på lav varme i 2-3 minutter. 

2. Topp med f.eks magarin, kanel, rosiner og blåbær. 

Denne grøten blandes om kvelden og godgjør seg i kjøleskapet over natten eller et par timer, til frøene har svellet. 


2 ss chiafrø

1 dl laktosefri melk

1 dl frosne bringebær

1 ss sukker

4 stk hakkede valnøtter/pekannøtter


Slik gjør du:

  1. Bland melk og chiafrø i en liten beholder med lokk og rør godt om
  2. Rør inn tinte eller frosne bær og sukker om du ønsker det
  3. Ha på lokk og la det stå i kjøleskapet over natten eller et par timer
  4. Dryss på hakkede (gjerne ristede) valnøtter eller pekannøtter

Middagsalternativer

2,5 dl/ 125 g glutenfri fin melblanding
1 dl/ 50 g havremel
1 dl/ 50 g havregryn
½ pose tørrgjær/ 25 g fersk gjær
1,5 dl vann (fingertemperatur)
1-2 ss olje
1/3 ts hjortesalt

Slik gjør du:

1. Bland sammen mel, tørrgjær og salt. Ved bruk av ferskgjær blandes det med den lunkne væsken.
2. Bland i væsken og rør godt.
3. Hev deigen i minimum 30 minutt.
4. Kjevles ut på bakepapir og toppes med fyll før den stekes på 200-225 grader i ovnen.

1 boks finhakkede hakkede tomater 
1 stor gulrot (raspa)
1 ss tomatpuré
1 ss olje
1-2 ts sukker
½ stk. finhakket chili
Litt tørket organo og basilikum


Slik gjør du: Hakkede tomater, raspa gulrot, tomatpure, chili, olje og krydder blandes og kokes opp. La småkoke inn til en tykk saus i ca 10-15 min.

1 pakke/ 200 g smårettskinke
1/3 squash i tynne skiver
½ paprika 
3 dl revet hvitost
Litt salt og pepper

4 dl kokt langkornet middagsris (1,5-2 dl ukokt ris)

200 g skinke 

1 gulrot

2 vårløk (den grønne delen)

50 g maiskorn

2 ss rapsolje

1 egg

Litt salt og pepper


Slik gjør du:

1. Del skinke og gulrot i terninger, og vårløk i skiver.
2. Varm wokpannen/stekepannen. Stek skinken i halvparten av oljen. Ha i kokt ris og la det steke til det er gyllent. Bland inn grønnsakene og la det surre i 2 minutter. 
3. Lag et hull i midten av risblandingen og ha i resten av oljen og egg. Rør godt. 
4. Smak til med salt og pepper. 

Tips: Risen som brukes i stekt ris bør være avkjølt, så den ikke blir "grøtete". En panne med slippbelegg krever mindre stekefett. Varier gjerne med kjøtt og grønnsaker som for eksempel renskåret svinekjøtt, reker/scampi, kylling, paprika, grønne bønner, ingefær. Du kan også bruke frossen grønnsaksblanding, men være obs på FODMAP-holdige grønnsaker. 

Paibunn: 

100 g smør/margarin

3 dl glutenfri melblanding, noe av melet kan erstattes med havremel

ca.3-4 ss vann

1/2 ts salt

Fyll: 

4 kyllingfileter i biter

200 g frisk spinat

5 egg

3 dl laktosefri melk

1 ts salt

1/2 ts pepper

10 sorte oliven

100 g revet hvitost, evt noe parmesan for mer smak


Slik gjør du: 

  1. Smuldre smør/margarin og mel, og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile kaldt i ca. 1/2 time.
  2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk med en gaffel. Stek i ovn ved 200 grader i ca. 15 minutter.
  3. Stek kyllingbitene. Tilsett renset og vasket spinat og fres det til spinaten faller sammen. Fordel alt på den forstekte bunnen.
  4. Hell over sammenvispet egg, melk, salt og pepper. Dryss delte oliven og revet ost på toppen. Stek paien videre i ca. 25 minutter til den er gyllenbrun. 

Tips: Server en enkel grønn salat til. Annet kjøtt eller laks kan brukes istedenfor kylling. Smaler også godt kald. 

1 hodesalat og evt andre grønnsaker med lite FODMAP (for eksempel tomat, akurk, paprika, grønn del av vårløk).
3 kyllingfileter eller annet kjøtt i strimler
1 ss rapsolje til steking
½ cantaloupe melon
100 g blå druer
75 g valnøttkjerner, grovhakket 
Eventuelt litt revet appelsinskall

Dressing:

175 ml laktosefri yoghurt naturell
1 ss lønnesirup

Ev. en neve finhakka friske urter.

Slik gjør du:

  • Skyll og kutt salaten og evt andre lav FODMAP grønnsaker.
  • Stek kyllingstrimlene/biffstrimlene i oljen i en panne på middels varme i ca. 2-3 minutter.
  • Skjær melonkjøttet i terninger. Del druene i to, og ta eventuelt bort stenene.
  • Bland alle ingrediensene i en bolle. 
  • Bland yoghurt og lønnesirup og evnt finhakkete friske urter. Server dressingen i en skål ved siden av salaten.
  •  

Rømmedressing:

1 boks laktosefri rømme
3 ss finhakket urter som eks dill eller gressløk.
2 ss sitron.
Litt salt og pepper.Rør sammen alle ingrediensene. Smaker spesielt godt til reker og fisk.

Sennepsdressing:

3 ss laktosefri kesam/yoghurt2 ss majones
2 ss ennep
½ ts eplecidereddik
½ ts sukker

Rør sammen alle ingrediensene.

400-500 gram torskefileter eller laksefileter (i biter)
Grønn del av purre eller vårløk
Spinat og cherrytomater
Margarin eller olje til steking
1 boks laktosefri matfløte
Salt og pepper
Småpoteter
Gulrot eller brokkoli (valgfritt)

Slik gjør du:

Start med småpotetene

  1. Forvarm stekeovnen til 200 grader
  2. Legg potetene i en ildfast form. Hell over olje og krydre med salt og pepper. Bland godt sammen.
  3. Plasser formen midt i ovnen og stek i ca 40 min, eller til potetene er møre. 
    Mens potetene står i ovnen kan du begynne på fisken:
    4. Finn frem en stekepanne med kant. Stek purre i litt margarin/olje til den er blank og myk. Ha i spinat og cherrytomater mot slutten av steketiden. 
    5. Stek fisken på hver side og krydre med salt og pepper.
    6. Ha i en boks matfløte og la det småputre til fløten er blitt tykk. 
    7. Ha i resten av grønnsakene.
    8. Server med ovnsstekte småpoteter og evt kokt gulrot eller brokkoli til. 

Dessert og smoothie

3 dl havregryn
100 gram smør
100 gram sukker
50 gram grovhakket lav FODMAP nøtter, eks valnøtter (kan sløyfes).
1 pakke frosne lav FODMAP bær (400g) for eksempel blåbær.
50 gram sukker

Slik gjør du:

1. Bland sammen sukker, havregryn og nøtter.
2. Skjær romtemperert smør i terninger og smuldre det inn med fingrene. Det kan være litt biter igjen av smøret, så ikke bland for godt.
3. Ha bærene i en middels stor ildfastform og strø på sukker. Dryss smuldredeigen over. Stekes på 180 -200 grader i ca. 30 minutter til toppingen har en gyllen farge. 


Smaker godt sammen med laktosefri vaniljeis evt. laktosefri vaniljeyoghurt.

4 eggeplommer
100 g sukker
1 vaniljestang
3 dl laktosefri kremfløte

Slik gjør du:

  1. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis.
  2. Splitt vaniljestangen på langs og skrap frøene over i kremfløten. Pisk kremfløten stiv og bland med eggedosis.
  3. Fyll iskremblandingen i en tom isboks eller yoghurt beger og sett i fryseren til den har stivnet. 

Server gjerne med friske bær og revet mørk sjokolade på toppen.

Mellommåltider

2 middels store bananer (ca. 170 g skrellet vekt)
3 dl lettkokte havregryn

Selvvalgt smaksetter

Slik gjør du:

  1. Skrell bananene og legg dem i en bolle eller stor skål. Mos dem med en gaffel eller stavmikser.
  2. Ha i havregryn og rør godt. Tilsett valgt smaksetter og bland det inn i røren.
  3. Legg spiseskjestore klatter på et bakepapirkledd stekebrett.
  4. Stek havrekjeksene på 180°C i ca. 15-20 minutter. Tiden avhenger av størrelsen og tykkelsen på kjeksene.
  5. Avkjøles på rist.
Forslag til smaksettere
  • Mørk sjokolade
  • Hakkede nøtter (valnøtter, hasselnøtter eller en neve mandler)
  • Kokosflak (1 ss)
  • Malt kanel
  • Frø, f.eks. linfrø eller solsikkefrø

1,5 dl Mager kesam laktosefri
1 ss sitronsaft
½ ts paprikapulver Salt, pepper

Strimler av:

  • gulrot
  • agurk
  • paprika
  • squash

Slik gjør du:

  1. Bland sitronsaft og krydder i kesam/laktosefri rømme. Salt og pepper smakes til.
  2. Kutte grønnsakene i lange strimler, som dippes og nytes som snacks!
Alternativt krydder:
  • Ferdig dipmix
  • ½ ts karri, spiskummen, chilli. Salt og pepper
  • 2 ss appelsinjuice, 1 ss gurkemeie. Salt og pepper

Praktiske råd ved lavFODMAP-diett

Når følger en lavFODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.

Lav FODMAP - Praktiske råd under eliminasjonsperioden
Krydderplanter og grønnsaker på et skjærebrett
Sist oppdatert 02.11.2023