Praktiske råd ved lav FODMAP-diett
Når du følger en lav FODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.
Lav FODMAP
En streng lav FODMAP-diett er ikke en livslang diett. Etter å ha fulgt en streng lav FODMAP-diett i 2-6 uker er det viktig å reintrodusere FODMAP for å finne dine symptomtriggere.
Reintroduksjonsfasen er viktig fordi toleransen for FODMAP er individuell, og det er viktig å finne ut hvor mye og hvilke FODMAP-grupper du tåler for å få et kosthold med minst mulig symptomer og mest mulig variasjon.
Mange opplever at de kan gjeninnføre mange høy FODMAP-matvarene i kostholdet sitt, men at de ikke kan spise dem så ofte, eller i samme mengde som de gjorde før.
I tabellen (PDF vedlegg) finner du forslag til testmatvarer og anbefalt testmengde. Dette er matvarer som kun inneholder en FODMAP-gruppe og derfor egner seg godt til å teste toleranse. Du kan også velge andre matvarer, men da er det viktig at disse kun inneholder en gruppe (den du ønsker å teste).
Dersom du opplever symptomer under reintroduksjonen av en matvare, noterer du mengden du tolererte før du går tilbake til lav FODMAP diett i 2-3 dager eller til symptomene er bedret. Deretter kan du forsøke en eller flere av følgende muligheter:
Dersom du gjennom utprøvingen finner ut at du tåler laktose dårlig, kan du ha nytte av preparater med laktaseenzym som Nycopro Laktase tabletter og Lactrase kapsler (selges reseptfritt på apotektet). Disse virker slik at man tar 1 tabletter/kapsler i forbindelse med måltid som inneholder laktose. Med disse vil du kunne nyte et måltid på restaurant, i selskap, ved festlige anledninger eller på ferie uten å bli dårlig på grunn av laktosen. NB! Noen av disse kan inneholde sukkeralkoholer.
Når du følger en lav FODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.
Hva er forskjellen mellom FODMAP og andre karbohydrater.
Her har vi samlet noen oppskrifter relevant for lav FODMAP.