Tid og stad
Type arrangement
Arrangør
Påmelding
Sjøfart er alvor. Når sjøfolk blir syke eller skadet må de ofte klare seg selv - lenge. Det kan være langt til neste havn og redningsressurser kan være utilgjengelige.
Mål for kurset
Norsk senter for maritim medisin og dykkemedisin (NSMDM) har nylig utviklet et skreddersydd kurs for sjøfolk med medisinske behandlingsoppgaver om bord, med fokus på praktiske ferdigheter. Målet for kurset er å gi sjøfolk økt trygghet i rollen som medisinsk behandler og et best mulig utgangspunkt for å ta vare på seg selv og sine kolleger i krevende situasjoner til sjøs. Kurset er scenariobasert og dekker et bredt utvalg av medisinske situasjoner som sjøfolk kan havne i om bord.
Om kurset
Dag 1 inkluderer øving av enkeltmannsferdigheter. Dette inkluderer systematisk undersøkelse av pasient, infusjoner og injeksjoner av væske og medikamenter, hjerte-lungeredning med defibrillator, håndtering av skade (kuttskade, brannskade, øyeskade mm.), håndtering av blødning, sårstell/sutur, transport av syk/såret mm.
Dag 2 inkluderer øving på håndtering av sammensatte sykdoms/skade-scenarioer, der ferdighetene fra dag 1 blir satt i sammen til realistiske medisinske situasjoner som deltakerne vil kunne komme utfor til sjøs.
Kurset inkluderer også trening i å finne fram til medisinsk kunnskap, oppsummere/dokumentere symptomer/funn og samhandle med Radio Medico.
Kurset arrangeres på 19.-20. september på Ferdighetssenteret på Haukeland universitetssjukehus. Undervisningen gjennomføres i smågrupper ledet av erfarne leger og sykepleiere. Markører vil bli benyttet under scenariotreningen for å skape mest mulig realistiske treningssituasjoner. Det legges opp til mest mulig hands-on trening gjennom hele kurset og tilpasset veiledning av den enkelte deltaker.